studio van Dusseldorp
Claudy Jongstra
Claudy Jongstra
Nederlandse ontwerpster, geboren in Roermond, woont en werkt in Amsterdam.

Voor Claudy Jongstra is het materiaal vilt uitgangspunt bij alles wat ze maakt. Vilt dat zij zelf produceert en op allerlei manieren bewerkt.

Het is geen eenvoudige zaak om een nieuw en geheel eigentijds aanzien te geven aan een textieltechniek die als de oudste ter wereld wordt beschouwd. Het is haar echter gelukt om het het verwachtingspatroon ten aanzien van vilt te doorbreken en heeft daarmee internationaal erkenning voor haar expressieve en innovatieve doeken verkregen.

Deels primitief, deels dierlijk, deels magisch, zo kan het vilt van Claudy Jongstra omschreven worden. Ruig en verfijnd tegelijk: soms lijkt het materiaal recht van de rug van het beest te komen, dan weer is het vilt zo bewerkt dat het een rauw soort elegantie krijgt. Jongstra gebruikt alleen maar ruwe, natuurlijke materialen -ruwe zijde, ruw linnen, ruw kasjmier en in het bijzonder ruwe wol- die zij vilt en behandelt met nieuwe, door haarzelf ontwikkelde technieken. Zij verwerkt fraaie wolsoorten en zijde maar ook transparant materiaal als organza, waardoor het eindresultaat onverwacht licht en kleurrijk kan worden. Hoewel vilt meestal met de hand wordt vervaardigd - wolvezels worden onder invloed van water, zeep, warmte en wrijving met elkaar vermengd heeft zij inmiddels door de grote hoeveelheid opdrachten machines voor het viltproces ontwikkeld. Haar procédé blijft voor de buitenwereld geheim.

Jongstra gaat in haar gedrevenheid zelfs zo ver dat ze haar eigen kudde schapen heeft aangeschaft. Momenteel heeft ze een kudde van ongeveer 200 dieren van veelal zeldzame Europese soorten zoals het langharige Drentse heideschaap.

Jongstra presenteert haar werk op uiteenlopende plekken, zoals vakbeurzen, museale tentoonstellingen en gespecialiseerde verkooppunten.

Ook werkt Claudy Jongstra geregeld samen met schilder Marc Mulders, die onder andere borduursels op haar vilt in het Textielmuseum liet aanbrengen.

Website
www.claudyjongstra.com
Exposities
Stop Bleeding/Textiel weekend
Galerie
Exposities
Kunsenaars