studio van Dusseldorp
Eugène Brands
Eugène Brands ( Amsterdam 1913-2002)


Na een opleiding als reclametekenaar wijdde autodidact Brands zich geheel aan de schilderkunst. In 1939 had hij zijn eerste solotentoonstelling in Amsterdam. Brands schilderde op dat moment in een lyrische abstracte stijl waarin de schoonheid van kleur en vorm opvalt.
Maar daarvoor onderscheidde hij zich al van zijn artistieke omgeving. De zachte pasteltinten en de vertakkende vlekken in de schilderijen, die destijds deel uitmaakten van de grote CoBrA
tentoonstelling in 1949 in het Stedelijk Museum van Amsterdam, vormden een sterk contrast met het werk van Appel, Corneille, Rooskens en Constant. De interesse in de magische elementen van de primitieve culturen en hun muziek bracht hij tot uitdrukking in dat werk.
Ook liet hij zich inspireren door de kindertekening. Invloeden van schilders als Klee en Chagall zijn te bespeuren. In 1961 keerde hij terug naar de abstracte schilderkunst. Grote abstracte schilderijen maar ook kleine werken op papier met kleurvlakken van een ondoordringbare substantie, vaak met een zacht donzig effect.
Vanaf 1967 is hij o.a. docent Vrij Schilderen aan de Koninklijke Academie voor Moderne Kunst en Vormgeving te 's Hertogenbosch.

Brands heeft talrijke eenmanstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland.
Belangrijke overzichtstentoonstellingen waren in het Stedelijk Museum Schiedam (1969), in de Beyerd te Breda (1990) en in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen (1997 en 2001).
Eugène Brands woonde en werkte in Amsterdam. Hij ruilde zijn atelier in Nunspeet in voor een studio in Zuid-Frankrijk waar hij maar een korte periode heeft kunnen werken.
Werk van hem bevindt zich in vele particuliere en openbare collecties en in musea.

In samenwerking met zijn dochter Eugénie is in Tilburg een tentoonstelling tot stand gekomen met een bijzondere collectie werken op papier.
Jan Verschoor, beeldhouwer en goede vriend van de familie Brands, zal beelden exposeren in de studio en in de tuin.
Exposities
Herfsttentoonstelling
Eugène Brands en Jan Verschoor
Galerie
Exposities
Kunsenaars