studio van Dusseldorp
Eugène Brands en Jan Verschoor
Eugène Brands: gouaches.
Jan Verschoor: beelden.

Na een opleiding als reclame-tekenaar wijdde autodidact Eugène Brands (Amsterdam, 1913-2002) zich geheel aan de schilderkunst. In 1939 had hij zijn eerste solotentoonstelling in Amsterdam. Brands schilderde op dat moment in een lyrische abstracte stijl waarin de schoonheid van kleur en vorm opvalt.

In 1946 exposeerde hij op de tentoonstelling "Jonge schilders" in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn mede exposanten Karel Appel, Corneille en Anton Rooskens betrokken hem bij de Nederlands Experimentele Groep die opging in de CoBrA-beweging. Na de spraakmakende tentoonstelling in het Stedelijk Museum in 1949 stapte hij uit de CoBrA.

Pas na het verlaten van de beweging komen typische Cobramotieven in zijn werk naar voren. Hij begint dan wandelende huizen, kinderen met waterhoofden, vissen en magische tekens te schilderen.

In 1961 keerde hij weer terug naar de abstracte schilderkunst. Kenmerkend voor zijn werk na de 60er jaren zijn de zinderende kleur vlakken in zachte poetische kleuren.

Eugène Brands overleed op 15 januari 2002 op de dag van zijn 89ste verjaardag.

Jan Verschoor is een begenadigd kunstenaar, die in binnen en buitenland gewaardeerd wordt. Hij heeft een stabiel opgebouwd oeuvre waarin de begrippen "schone kunsten"en "goede smaak de beventoon voeren. Hij toont zijn werken pas dan, als het artistieke idee, de materiaalkeuze en de technisch perfecte afwerking doordacht en getoetst zijn in de beslotenheid van zijn atelier. Vernieuwing is er te over, zowel in de kunstzinnige composities als in de gebruikte materialen. Zo werkt hij afwisselend in de klassieke materialen brons en marmer, maar past ook de moderne materialen toe als kunststoffen en edelstaal. De laatste jaren worden veelvuldig hout en glas als dragers van zijn drie-dimensionale objecten toegepast. Ongeacht de materiaalkeuze en de omvang van de scultpturen, van klein tot groot, steeds is er sprake van monumentaliteit en van een constante kwaliteit.
Informatie
Van 12 maart 2006 tot 09 april 2006
Deze expositie is afgelopen
Kunstenaars
Eugène Brands
Galerie
Exposities
Nu
Komt
Voorbij
Kunsenaars